rss
twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Malaysia Boleh!!!!

~~~~Assalam~~~~~

post kali nie, popcorn nak tujukan khas pada skuad bola sepak malaysia yang melakar sejarah baru tadi...

FAM
yang sebenarnya popcorn tak minat tengok bola pun... tapi sebab tadi kebetulan masa makan KFC, family popcorn tengok bola.. so, popcorn pun makan sambil tengok bola la...

bestnya ayam nie...hehehe
sebenarnya banyak yang popcorn tak tau pasal bola nie.. camne tetibe bola tu orang lain pulak amik, camne tetibe tu tetibe nie...hehehe.. tengok je la kan... tapi memang harimau dekat pintu gol tu hebat la... pandai die jage bola.... ermmm tah boleh terime tak komen popcorn nie... yela, tak pandai menilai sangat..hehehehe...

pape pon... malaysia memang terbeak la!!! dapat naikkan nama negara...
sejuta ucapan tahniah buat pemain malaysia....

malaysia boleh!!!!



kalaulah ade peminat bola yang "sorang" tu baca post nie..
mesti die pelik sebab popcorn cerita pasal bola..hehehe...
tapi popcorn just tengok sampai ayam popcorn habis je... lepas tu dah tak tengok dah..
dengar bunyi jer..hehehehe

Kad ATM baru lagi...

PENDAHULUAN..
Assalam, haa.. hari ini popcorn berdepan dengan satu masalah yang mencemaskan lagi merungsingkan....huhuhu.. tapi nasib baik la dapat diselesaikan dalam masa yang sama.. alhamdulillah.. 9.00 am, "kak farah!! kak farah!!!" bergema suara manusia dengan bisingnya....suara siapakah itu??? owh "budak Rabbit" rupanya..dengan muka baru bangun tdo, popcorn bukak pintu.. dah nak balik kampung dah rupanya... ok bye jiran ku... tinggal la popcorn dengan ida..aish.. seme orang dah balik kampung..hmm~~~

ISI KANDUNGAN
ok, cerita bermula apabila melangkahnya kaki keluar dari bilik dengan nawaitu melawat SUB-UTM..hehehe.. belum sempat kaki melangkah 10 langkah, perjalanan ditahan oleh pakcik pejabat kolej yang jaga stor.. terpaksa la bebual dengan dia dulu.. huhuhu banyak jugak cerita yang dapat tahu dari dia..huhuhuhu.. sesiapa nak tahu gosip terbaru kene call or buat appointment dulu la yer..hehehe

seterusnya perjalanan diteruskan ke destinasi utama.. popcorn bersama kawan-kawan (ila,ida dan jue) sama-sama menuju ke bus stop.. haa.. tau tak hari ni kiteorang naik BAS BARU!!!! huhuhu.. waaahhhh.. kaya betul UTM nie... banyak betul bas-bas yang disediakan untuk pelajar... TQ UTM...huhuhu

bas ke kolej 11 yang baru lebih kurang la macam ni..kn?? hahaha

sesampainya di sana, niat utama terus dilaksanakan.. setibanya di mesin ATM kat SUB tu, hmm ramai la pulak student nak keluarkan duit.. sebagai seorang yang berdisiplin lagi baik hati..hahahaha popcorn beratur menunggu giliran untuk keluarkan duit yang kakak kesayangan masukkan tu... hehe.. pokai biase la..huhuhu
ATM-UTM skudai

Ehem, dengan yakinnya popcorn megikut prosedur yang simple lagi senang untuk keluarkan duit tu... tiba-tiba!!!!! erk!! alamak!!!! oh no!!! silap masukkan no pin.. macam mane nie?? alahai.. kad tak diterima lagi.. ape perlu wat!!!!!!!!!!!! taidakkk... ok jangan cemas... fuh.. nasib baik ila and jue ade di sebelah.. terus je kiteorang serbu masuk dalam bank tu.. tanya apa nak buat seterusnya...

setelah berbicara dengan lemah lembutnya, maka jalan penyelesaiannya ialah "WAT KAT BARU!!" dam!! baru je wat 13 hari yang lepas, dah kene wat baru... OMG!!

langkah pertama yang perlu diambil, balik bilik ambil buku bank... alahai,dugaan betul.. hmm lunch tadi RM2 jer.. tu pon makan tak habis.. takpe la.. kene selesaikan jugak hal nie.. kalau tak, confirm tak tenang punya.. dah la duit dah takde, dalam bank pon dah tahap apas dah..hehehe.. nak tak nak terpakse la selesaikan jugak, selepas makan and balik naik bas pak cik hndustan tu, tetiba nampak Mas tengah start kereta nak balik kampung.. dan2 cakap nak tumpang untuk pergi SUB balik..hehehe.. dengan larian selaju yang mampu.. popcorn berlari ke bilik ambil buku bank.. fuh nasib baik ada... erm sangat berterima kasih dekat Mas sebab hantar popcorn and ila semula ke sana... huhuhu... ila tu orang cakap tak payah teman nak jugak teman.. huhuhu terharu betul ada kawan macam tu... muaxxx,, sayang ila sangat-sangat....

Alhamdulillah..semua urusan kat bank berjalan dengan lancar... baik betul la pekerja bank kat sana...dan akhirnya dapat la kad ATM baru setelah dipotong RM12 dari bank..hukhukhuk.. sedihnya..nak buat macam mana..kene la terima, salah sendiri kan, kene la tanggung sendiri.. bajet untuk hidup di UTM beberapa hari ini kene cut la sikit,ye ker??? huhuhu


melabur dalam perbankan islam

PENUTUP
huh!!! dengan berlakunya kes yang sama tapi tak serupa ini.. popcorn berjanji pada diri popcorn akan lebih berati-hati pada masa akn datang.... moral of da story,jangan lakukan kesilapan yang sama, nanti yang susahnya diri sendiri jugak++ kawan yang terlibat dalam cerita....hehehe

wasalam

TIPS KEPADA PEMBELI RUMAH.....


As salam, haa... entries kali ini membawa sedikit kelainan..

popcorn nak kongsi sikit apa yang telah popcorn belajar.. biase la lepas exam rajin la pulak nak wat kesimpulan ni...huhuhu...

post nie nak bagi panduan kepada sesiapa yang berminat hendak membeli rumah... beberapa perkara perlu diambil perhatian...dan antara perkara-perkara tersebut ialah...
Beberapa aspek penting bagi pembeli rumah...
sebelum anda membuat keputusan bagi membeli rumah, sila pastikan:
  • pemaju perumahan mempunyai lesen yang sah dan masih lagi berkuasa..
  • mempunyai permit klien dan jualan yang sah dan masih lagi berkuatkuasa
Kenal pasti jenis rumah...
surat perjanjian jual dan beli (SPJB) untuk tanah dan bangunan ( Landed Property) seperti rumah banglo, rumah bekembar dan rumah teres ialah 24 bulan. SPJB untuk bangunan yang dipecahbahagikan (building derided for subdivision) seperti kondominium,rumah pangsa, apartment dan rumah bandar ialah 36 bulan.

pembeli adalah dinasihatkan mendapatkan brochure atau risalah secara percuma daripada pemaju di mana di dalamnya terdapat semua maklumat penting projek termasuk nombor lesen, permit dan sebagainya...

Status tanah
pastikan status tanah samaada
  • hakmilik kekal- bermakna selama-lamanya kekal
  • pajakan- pastikan baki pajakan tamat pada tarikh pembelian
  • rezab melayu
semakan mengenai status tanah ini boleh dibuat secara carian di pejabat pendaftaran negeri..iaitu carian hakmilik..
hmm ini la sedikit sebanyak tips yang dapat popcorn kongsikan..ni popcorn simpulkan dari apa yang telah popcorn belajar dalam kuliah...moga-moga panduan ini memudahkan bakal-bakal pembeli harta tanah...

selamat maju jaya..

wat da fish???

kisah bermula...
lagu HOW DO YOU SLEEP berdering bising menandakan fon popcorn berbunyi...
tertera nombor yang tidak dikenali... +6012.......

fon popcorn tak macam ni la... comel sikit la... hehehe



popcorn: heloo???

L: heloo??? saye tak suka awak...

popcorn: hah??? nak cari siapa nie??? salah nombor ker??

L: tak, saya memang cari awak....

popcorn: oh ok... tapi mengape??

L: boyfern saya suka awak...

popcorn: hah??? siapa??

L: M...K..., dia boyfren saya.... saya tau awak tak kenal dia... tapi dia suka awak...

popcorn: hah?? ape nie??? tak faham la... pehal pulak kaitannya dengan saya??

L: saya nak mintak awak jangan layan dia kalau die contact awak...

popcorn: memang saya tak layan orang lain selain izzat saya..

L: ok, terima kasih... tutt tutt tutttt tuttt tuttt...


hah??????


oh no.. pe la masalah minah nie... mengomm betul la...

jangan la jadi macam ni sebab lelaki...
malu la sikit oiiiii
tak paham betul.. ade jugak orang macam nie....

pening penulis jadi nyer...



moral: jangan jadi macam ni ye...

aidiladha ku...



As salam aidiladha diucapkan kepada semua umat islam di seluruh dunia, haha.. bajet gempak je blog nie.. macam la semua orang bukak...hehehe...

dalam kemeriahan sambut aidiladha kali nie, meriah ker??? hehehe...
popcorn jatuh sakit pulak.. badan naik merah-merah. alegik kot... hehehe..
hmm ayah pulak asyik batuk je.. sampai tak larat...
popcorn sangat risaukan kesihatan ayah.. hope satu hari nanti, ayah dapat berhenti rokok..amin..



ok, sampai sini saje la.. popcorn tak ada idea nak merapu banyak-banyak..hehehe.. tata...


p/s: tau tak camne cara nak berhenti merokok????

pengajaran dari peristiwa semalam... hehehe

As salam
setelah 2 hari balik rumah yang merupakan tempat paling selesa untuk "study", barulah popcorn ada kesempatan untuk mengupdate blog ini.. bukan sebab malas nak update, tapi disebabkan tanggungjawab dan perkara-perkara lain, popcorn kukurangan masa untuk membuka blog ini.. hehehe...

ok, bercerita mengenai perkara berlaku semalam... sebenarnya popcorn keluar dating dengan tunang popcorn semalam... hehehe.... tettttttt
dengan menggunakan perkhidmatan awam, popcorn memulakan perjalanan dengan langkah bersemangat.. =)


destinasi popcorn adalah MID VALLEY megamall KL,


ok sekian melangkahnya kaki ke midvalley, popcorn menuju ke mesin automatic teller machine yang lebih dikenali sebagai ATM... nak tau ape terjadi masa kat mesin ATM tu??
hmm kad popcorn lekat... sedih sangat.. tapi lepas 2 minit lekat lam mesin ATM tu, popcorn terus berurusan dengan pihak bank.. alhamdulillah, selesai masalah.. tapi kena tunggu beberapa hari untuk dapatkan semula kad popcorn tu.. huh..

selepas tu popcorn pergi intai2 cerita TAKERS


dari pandangan popcorn cerita nie ok la...
tapi tak la best sangat.. cuma aksi2 lam filem nie best la..hehehe
terlalu ramai pelakon, muka lak susah nak ingat, so popcorn agak pening untuk ingat kisah-kisah setiap pelakon tu.. huhuhu...
dari 5 bintang popcorn bagi 3 bintang...


semalam popcorn balik rumah awal la sikit.. hehehe.. sebab sempat solat asar kat rumah..
tapi semalam popcron basah sebab mandi hujan.. hehehe..
lepas keluar dari stesen KTM kepong sentral tu, hujan lebat sangat.. popcorn terpaksa redah hujan dan basah kuyup masa sampai dekat rumah.. hehehe...
malam tu pulak badan popcorn mula terasa kepanasan,
maybe nak demam.. tapi popcorn terus ambil langkah pencegahannya.. hahaha..

kesimpulannya, hari semalam banyak mengajar popcorn supaya lebih berhati-hati dalam wat kerja, hehehe...

terKunci!!!!


As salam

base on tajuk hari ini, popcorn nak cerita sedikit berkaitan apa yang telah berlaku pada popcorn dalam pukul 7.30 malam waktu tempatan tadi.. yelah waktu malaysia la.. sebab masa tu popcorn sempat tengok jam yang ikut waktu malaysia je...

popcorn tak tau la apa sebenarnya masalah yang dialami oleh pintu bilik bernombor 2-44 ini..
hmm selalu je terkunci sendiri..
masalah betul la dengan pintu ini..

ok2, straight to the poin, panjangnya pendahuluan popcorn...
dalam suasana yang dingin lagi sejuk, sesudah menunaikan kewajiiban seorang muslimah, popcorn bersiap sedia untuk dinner..maka dengan langkah perlahan popcorn menuju ke dapur yang berdekatan dengan niat untuk membasuh tangan sebelum makan, sunat kan...
selepas beberapa saat berdetik, setibanya di pintu bilik untuk masuk ke dalam bilik...
ALAMAK!!!!! PINTU BERKUNCI DARI DALAM... OMG!!!
kunci ada kat dalam bilik...???!!!???

suasana yang sunyi mula bertukar menjadi cemas... oh no!!
apa nak buat nie??
ILA??? IDA??
ok cepat2 cari dieorang..

fuh, nasib baik dapat pinjam telefon IDA untuk call felo..
fuh, nasib baik felo ada.. ok, sekarang terpaksa turun ke arked angkasa untuk ambil kunci pendua yang pejabat kolej 11 punya...

erk, pakaian popcorn tidak sesuai untuk pergi ke arked..camne n
hmm terpaksa pinjam baju,dan selendang ILA,
alahai hujan pulak.. pinjam payung ILA lagi.. aish berjasa betul dia sorang nie...

alhamdullilah, perjalanan ke arked tiada masalah,
bebarapa minit menunggu, akhirnya felo sampai...
kesian dia, popcorn terpaksa gangu masa dia..
-baiknya dia....teringat zaman silam dengan felo,bad expeirence-

ok, sesudah tu dapat la popcorn kunci yang baru tu..
pinjam kejap je.. esok dah kene pulang ke pejabat balik.. hehe...
aish.. confirmed esok kene bayar saman.. alahai so sad.. =(
tapi popcorn tetap gembira bila dapat masuk bilik popcorn balik.. hehehe...


notes:
1) kene selalu berhati2 dalam melaksanakan tugasan harian...
2) jangan selalu pakai sexy, menyusahkan diri je!! aish...
3) buat kunci pendua, sediakan payung sebelum hujan...



epy bday bell


happy born-day to my beloved friend..
7 November.. hehe

I'm so proud of all you're accomplished,
but i'm more proud that you're my friend..

once a year i get the chance
to wish you birthday cheer..
it please me no end to say,
i wish you another great year,
so happy birthday to you,
from the bottom of my heart,
and may your good time multiply,
till they're flying off the chart!!!


BONNE FATE BELL!!

transformasi...VECTOR-FLOWER

As salam...
haaa.. hari nie atas pengaruh rakan sebaya popcorn telah mentransformasikan blog popcorn..
sebenarnya banyak template cantik-cantik yang popcorn jumpa semasa searching template-template nie... tapi akhirnya yang nie jadi pilihan popcorn...
kalau tak silap popcorn, nama template nie VECTOR-FLOWER.

nak tau ngpe yang ni jadi pilihan popcorn?????
sebab dia nampak simple je, tapi sebelum pilihan dibuat, banyak yang dah jadi pilihan popcorn,
tapi memandangkan yang lain susah nak suaikan dengan gatget yang dah ade,
so yang nie jadi pilihan farah akilah.. =))

tapi sebenarnya banyak function yang popcorn masih tak tau nak guna...
macam tadi, lepas guna template nie tetibe je tak tau camne nak comment.. lawak je.
abis popcorn try bukak tu bukak nie semate-mate nak tau camne kalo nak komen..
akhirnya popcorn jupa jugak.. rupenye juz klik number yang dalam (0) tu je..
contohnya: comment (1)
aish tu pon tak tau.. hehehe

popcorn banyak belajar cara-cara memblog nie daripada blog-blog orang lain..
macam-macam blog popcorn bukak..
tapi bagi popcorn senior2 popcorn dalam memblog nie antaranya blog:

1: chapter 2
seorang kawan popcorn yang popcorn kenal melalui alam maya.. hehe..

adik die punyer blog "my only exception" best jugak..


2. krip krip krup
blog kawan sekolah menengah popcorn
..

3:bukan sekadar cakar ayam
kawan yang popcorn kenal dari tadika and sekolah, tempat mengaji ye jugak..
hmm tapi die nie budak bijak, die pindah ke MRSM.. hehe..
tapi popcorn tak rapat sgt ngan die.. segan..hehe


4: paanartcreative
die ade 2 blog, satu lagi "aku di dalam bekas yang kosong"

abang kepada bell, kawan baik popcorn..


haaa.. tu la die senior popcorn dalam memblog nie.. hehehe...
tau ngape popcorn brani tulis pasal dieorg kat cini??? tak kan bukak blog popcron.... wakakakakakaka...~~~
walaupun dieorg tak ajar popcorn, tapi melalui blog dieorg popcorn belajar menulis blog.. hehehe.

oh ye, MAYBE popcorn akan tukar lagi template nanti..
sebeb popcorn jenis cepat bosan kalau tak de perubahan..

tapi kalo pasal hati, popcorn tak kan cepat bosan..hehehe...
bak kate novel, hidup ibarat ombak dan pantai...
ombak selalu membuatkan pantai berubah,tapi ombak tak kan dapat dipisahkan dengan pantai..
ombak akan selalu cari pantai, tapi keadaan yang akan membuatkan dia berubah..
so macam tu la jugak popcorn,
hati popcorn tak kan berubah
tapi keadaan sekeliling akan berubah..
hati popcorn hanya untuk "dia" saja..
hehehe..


notes:
1:maaf yer bloger2 sekalian, fara curi gambar2 tu dari blog korang..hehe
2: kalo ade pape yang korang tau share r ngan popcorn.. sbb bukan krdt je yang ley share :p
3: sorry ending lari tajuk!! hahahaha



nama awak?? nama saya?? nama???



salam, haa.. ari nie popcorn nk share sumting ngan korang semua.. pasal nama2 yang bagus untuk dinamakan untuk bakal2 baby.. hehehe "baby" dalam istilah yang betul yer.. bukan baby yang dipanggil oleh sumone yang special.. hehehehe

tadi selepas dinner nasi ayam penyet+ air coklet popcorn terus cari ubat, alamak dah abis.. adoii.. camne nie?? oh no.. akan berhadapan dengan 15 hari tanpa ubat.. camne nk makan macam2 nie?? tak ske berpantang!!! oh no.. makk.. cepat beli ubat.. huhuhu... ok nie bukan cerita yang sebenar yang nak dibentangkan.. sebenarnya lepas habis makan and tak jupe ubat, popcorn terus belek intenet nak cari cara sementara waktu yang boleh gantikan dengan ubat tu.. oh no.. jawapan yang ditemui hanyalah berpantang.. adoii... huhuhuhu...

semasa pencarian tu, popcorn ade jupa "nama-nama islam" yang sesuai untuk diletakkan untuk baby yang baru lahir.. haa.. kat sini popcorn letak sikit2 nama2 siap dengan maksud2nya sekali.. hehehe... tengok la mane2 yang berkenan yer...

Qaid Danial - Ketua, pemimpin & nama Nabi

Anas Faqih - Kemesraan, cinta, kasih & yang mengerti

Hannah Hamra - Kasih sayang & kemerah-merahan

Fatih Haziq - Pembuka, perintis & cerdik, pandai

Wafiy Farisi - Setia, jujur & nisbah

Marsya Lidiya - Subur menghijau & remaja, muda

Fawwaz Fikri - Berjaya & fikiranku

Iwani Maisarah - Takhtaku & kekayaan, kesenangan

Nusrah Naqiyah - Pertolongan & bersih, suci

Mirza Marzuqi - Anak baik & rezekiku

Muzfirah Marha - Yang menang & periang

Iqbal Muqri - Kejayaan & ahli ibadat

Aqil Lutfi - Belajar, terpelajar & kehalusanku

Munifah Qistina - Yang tinggi dan cantik & keadilan

Najwa Wardah - bisikan rahsia & bunga mawar

Qaid Zarqani - Ketua, pemimpin & nisbah

Rayyan Zikry - Kepuasan, pintu syurga untuk orang yang berpuasa & ingatanku, kenanganku

Farzana Fathiah - Bijak, pandai & pembukaan, kemenangan

Filzah Hanisah - Belahan jiwa & yang takwa

Adib Iqbal - Pujangga & kejayaan

Irdina Qistina - Kehormatan kami & keadilan

Aqil Jufri - Belajar, terpelajar & keluasan, di tengah

Izz Fathi - Kekuatan & pembukaanku, kemenanganku

Musyrif Fawwaz - Tinggi, pengawas & berjaya

Tahzir Rifai - Usaha memberi peringatan & Yang tinggi dan mulia

Wazif Farisi - Yang tekun, gigih & nisbah

Ubaid Darwisy - Hamba, sahabat Nabi & warak

Damia Nafizah - Kebijaksanaa, kebajikan dan keberkatan & jendela

Zahir Rayyan - Cemerlang, warna cerah, yang cantik, berseri, bright, shining & kepuasan, pintu syurga untuk orang yang berpuasa

Haikal Afham – pokok yang besar dan subur & yang pandai

Rayyan Darwish -kepuasan,pintu syurga untuk orang yang berpuasa & warak

Hamdani Israq – terpuji & memberi sinar

Iffah Farwizah – suci, terpelihara menang, berjaya

Darwish Dawani – Warak & nisbah


haa.. nie la sebahagian daripada nama2 yang popcorn pilih untuk letak dalam blog nie.. sebenarnya banyak lagi nama2 yang ada.. korang semua cari la lagi yer...hehehe.. pastikan nama2 yang kita pilih tu ada maksud yang baik2 untuk kita bagi pada seseorang.. sebab nama n panggilan tu adalah doa kita kan.. lagi bagus kita panggil dengan nama penuh sebab nama tu jugak bawak rezeki kita....
tapi kn, popcorn guna nama popcorn.. huhuhuhu camne nie??? hehehe


notes: vann ixat, pilih tujuh name yang anda suka yer.. kenape 7?? tett hehehe