rss
twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

malaikat maut datang menjemput tidak cepat dan juga tidak lambat sesaat

entry kali nie penulis juz nk membincangkan and bagi sedikit pndangan penulis tentang isu yang sangat hot sekarang.. berkaitan dengan xcdent yang berlaku kat lebuhraya PLUS tu... hmm camne ek nk cakap.. penulis terpanggil untuk mengisi ruang nie sebab bende nie macam mengangu pikiran walaupon sekarang nie penulis tengah busy dengan assgmnt2 n macam2 xtvt lagi...

perkara yang berlaku nie susah untuk kite salahkan pada mane2 pihak... sebab perkara nie berkaitan dengan sikap individu2 itu sendiri.. perkara nie sentiasa terjadi.. berulang n still berulang.. macam2 cara pihak berkuasa buat, tapi still benda2 nie jadi, klo nak cakap pemandu bas yang teruk, bukan semua yang teruk, banyak je xcdent yang melibatkan kereta, mota n lain2.. cuma masalahnya sikap seseorang pemandu tu je yang menyebabkan bende ni nak jadi..kenape nak langgar undang-undang??? undang-undang dicipta untuk membetulkan sikap seseorang, tapi kalau undang-undang ni dieorang langgar.. memang la macam2 hal jadi.. sama ada melibatkan ramai atau diri sendiri..

yeah, penulis sendiri pun kadang2 langgar undang2.. hari2 langgar.. contoh yang paling mudah, klo pergi kelas mane ade nak pakai metrix card... jupe je pengawal cepat2 pakai.. biase dah macam tu.. tak berdisiplin.. memang tu la manusia... sebab tu dah jadi tabiat orang kite.. cme kite sentiasa perlu ditegur n ditegur.. oh tu dah menunjukkan sikap kebudak2kan.. susahnya nak membentuk akhlak manusia ni...

tapi pe yang perlu ditekankan dekat sini ialah seseorang tu mestilah bertanggungjawab atas ape yang dia dipertanggungjawabkan.. berbalik pada kes xcdent tadi, memang mengerikan, dan sangat menakutkan, ramai yang bercerita pasal bende tu.. takut??? ya,takut ianya berulang lagi.. pernah je penulis naik bas yang pemandunya bawak laju2, tapi ade ke penumpang tegur pemandu tu bawak laju2??? penulis pun tak tegur.. tu la silap kita, lepas semuanya jadi, semua duk bercakap yang dari awal lagi bas tu dipandu melebihi had.. tapi hmm lepas semua berlaku baru nak cakap.. pe yang tinggal masa tu??? ermmm kita perlu berubah...

tapi bukan semua pemandu bas macam tu, penulis selalu je gne bas JB-KL or KL-JB, balik bercuti kn, biasa lah tu.. tapi kan, penulis kagum dengan MARA LINER exprs..pernah penulis naik bas tu(selalu),pemandu dia baca doa gnua mike untuk semua before start perjalanan. tenang je perjalanan tu.. sepanjang perjalanan ok je.. tenang je.. kn bagus klo semua macam tu.. erm nie bkn nk neak kan name syrikat tu, tak dapat tket free pon klo cakap macam ni.. huhuhuhu... hope balik nanti dapat la cari tket bas mara liner.. amin..

erm tak nak la cakap panjang2 sangat, so pengajaran kat cini, kita mstilah ubah sikap kita andainya kita mahukan sesuatu itu berjalan dengan sempurna, namun kita juga harus redha dangan takdir yang ditentukan kepada kita, sebab malaikat maut datang menjemput kita tidak cepat dan juga tidak lambat sesaat... andai itu yang tertulis untuk kita, maka sampai situ saja la hidup kita di dunia ini...


alfatihah kepada semua mangsa yang beragama islam,
takziah kepada semua keluarga yang kehilangan orang tersayang...


note: gambar kemalangan tiada, kerana penulis takut nk tengok lame2...

0 luahan hati mereka:

Post a Comment