rss
twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

please do not smoke around me

ASSALAM...

heloo dunia..
how are you guys??? hope all of you do not smoking right now...
orite, post kali nie just nak warning je,
sesiapa saja yang merokok please jangan smoke around popcorn ye..

why?? because popcorn sangat-sangat menjage jantung and paru-paru popcorn yang tiada ganti nie.. tolong ye, kalau popcorn sakit sebab you all semua, nak bagi ke jantung and paru-paru you all dekat popcorn nie??? yang you all pon kene reject sebab tak sihat, camne nak bagi kat popcorn kan??

so, kalau korang nak smoke, smoke lah..
tak marah pun, tapi kalau dah smoke tu,
cari la tempat lain.. banyak lagi tepat tau...
kalau rasa tempat tu you all punye,
ingat ye... udare nie bersame ok???

hmm apa ye perasaan mereka-mereka yang smoke nie??
rase cool ke bile smoke? ke rasa puas macam dapat 4.0??
it was a bad habit tau..
lagipun islam menekankan kepada setiap umatnya supaya memelihara kesihatan jasmani dan rohani. Setiap benda yang apabila digunakan mendatangkan kemudaratan kepada manusia adalah diharamkan seperti firman Allah
" dan janganlah kamu mencampakkan diri kamu ke dalam kebinasaan..." Al-Baqarah:195

hmm...satu lagi yang kesian perokok pasif , macam popcorn nie la...
owh ye, perokok pasif, tahu tak siapa tu??
mereka itu ialah orang yang tidak merokok tetapi terdedah kepada asap rokok sekurang-kurangnya 15 minit dalam masa dua hari untuk tempoh seminggu.
perokok pasif nie dia berisiko mempunyai 30% lebih tinggi mendapat kanser paru-paru and 25% lebih tinggi mendapat penyakit jantung..

terdapat beribu-ribu jenis bahan kimia beracun di dalam asap rokok,
tak ngeri ke tengok bahan-bahan yang pelik-pelik masuk dalam badan korang??
tak kesian ke kat badan korang??
kalau korang hilang a part of your body tau la korang betapa sayang and berharganya apa yang ada kat body korang.. tau?? bukan boleh beli kat pasar malam macam roti big john yang best tu..
satu je kat korang tau..

so jaga lah diri korang baik-baik..it not just for you, but also for people around you..
if you still smoking, anda membunuh diri anda and mereka yang around of you..
you need make a good decision, bebaskan diri anda dari ketagihan nikotin..
berhentilah sebelum terlambat..
selamatkan diri anda and orang yang anda sayangi..

::notes::
for my family...
i hope dapat la kurangkan merokok..
and for my future husband,
you must stop smoking before marry me.. ok??

0 luahan hati mereka:

Post a Comment