rss
twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Pengubat Hati

ASSALAM...

SALAM RAMADAN..
sesungguhnya di bulan ramadan ni banyak-banyak la kite beribadat pada tuhan kita... 
tapi jangan la masa bulan ramadan je kite beria nak beribadat.. 
bulan lain xnak beria pulak.. tak boleh la macam tu kan... 
seeloknya lebih baik kita istiqamah dalam perkara kebaikan yang kita buat.. insyaallah..

haaa... dalam menjalani kehidupan seharian kita ni, 
mesti ade waktu yang kita diuji kan??
pe perasaan kite bila kite di uji??
mesti macam-macam perasaan ada waktu tu kan??
haaa.. so pe solution untuk kita hadapi situasi tu??

sesetengah orang ada cakap meluahkan pada seseorang 
boleh melepaskan separuh beban yang kita tanggung, tapi ye ke??
bagi popcorn la, sesetengah masalah and perasaan tu,
popcorn tak suke nak share kat orang..
so mesti rase macam tak lepas je kan?

tapi sebenarnya ada yang maha mendengar luahan hati kita...
ye, sesungguhnya mengadu dan menenangkan hati dengan mendekatkan diri kepada-NYA 
adalah jalan yang terbaik.. 
hati kita akan lagi tabah dan lebih kuat, ia akan menjadi lebih tenang, setenang-tenangnya..



biasanya bila popcorn rasa macam susah dan rasa macam teruji,
popcorn akan amik masa untuk tenangkan diri sekejap.. 
relex, amik masa untuk bersendiri,
baca doa penenang hati, then berzikir pada Allah...

lepas sekian masa, hati kita terasa seolah-olah melupakan pe yang kita hadapi sebelumnya..
rasa diri menjadi lebih kuat, tenang dan lebih ceria.. 

ye, sesungguhnya pabila DIA yang menguji kita,
maka kembalilah kita kepada DIA..
sesungguhnya disitulah ubat bagi segala ujiannya... 
i'm proud being muslim...





SALAM RAMADAN



Bulan ramadan adalah bulan keberkatan,
setiap amalan anak Adam yang dilakukan dengan ikhlas akan 
diganjari pahala berlipat kali ganda.
Begitu juga jika anda melakukan kesalahan dan dosa,
 maka pembalasannya juga berlipat kali ganda.


Video Gedik Vs. KomenTOR..

Assalam..

harap reader sekalian berada dalam keadaan yang tenang dan sihat sentiasa.. 
yela, mana tau kot2 baru sudah tengok video gedik macam aku ni... hahaha..



adoiiiii susah tol orang zaman berteknologi moden  nie...
sikit-sikit nak luah kat semua orang pasal kegedikan masing-masing tu...

haaa... mesti korang duk fikir video pe yang aku duk merapu bagai nie kan??? 
tapi maaf la... memang aku tak kan infom la video pe yang aku maksudkan tu.. 
aku malas nak terlibat dalam kategori yang share video yang gedik-gedik ni...
why??? sebab aku ade alasan sendiri... 
kalau tengok aku atas bawah pun, aku tau aku nie lom cukup berat dengan pahala..
so, aku malas nak amik port untuk share aib-aib orang nie... hahahaha 
bajet macam ustazah pulak cakap gini kan??

actually aku kurang faham apa kejadah minah-minah (kebiasaanya la) buat video yang boleh menaikkan kelugaan, kegelian, ke-damm-an, kesakit hatian dan ke ke pelbagaian lain... 
seriously otak aku tak leh nak hadam pe tujuan video 
sedemikian rupa diterbitkan di laman sesawang ni or mane-mana laman sosial... 

lepas tu, elok je video tu di upload ramai la yang jadi tukang share..
suke sangat nak kongsi maklumat dengan kenalan-kenalan sekelliling..
yela... kite jumpe bende hot.. mesti la nak share... manusia kot... 
kalo kambing ke lembu ke monyet ke, dieorang mane amik kesah pasal bende-bende macam nie..
wat do no je...tu lain cite la kan...

seperti biase la kan, bila orang dah share bagai tu,
mesti la ramai yang prihatin... haaaaa time tu la komen-komen bernas keluar... 
kadang-kadang bila baca komen dekat ruangan komen tu,
terdetik jugak la dalam hati ni...
macam ni ke pandangan masyarakat kite tentang bende-bende ni.. 
ade komen yang +ve, and mostly memang yang -ve la kan... 
of cos la banyak yang -ve, sebab dah video mintak penampo, confirm la dapat komen yang macam nak bagi penyepak tak berhenti.. hahahahaha

kalau komen macam gitu aku takde la kesah sangat..
cume jangan terlalu over la..
sekadar nak bagi sentuhan funny-funny dalam komen, kire orite la kan...
nie tak... ade tu siap kaitkan dengan masalah negara, masalah dunia... haaaa tu da kelain dah tu
yang tu aku kurang nak terima...
kalau nak tegur tu, ade caranya jugak..
tak payah la nak over sangat...
sampai semua bende pun die nak kaitkan... hebat beno ye kamoooo... 
nie mesti suka jawab soalan ala-ala "apply this in this situation" masa exam dulu kan??
mesti score full mark kan... haha

lagi satu komen yang style Islamic sangat..
tak kesah la kalo nak tegur tu dengan cara macam ni..
sangat bagus kot...
tapi kalo yang komen tu just nak sedapkan ayat, baik tak yah..
saje nak lecture guna bab2 kitab hadis ni.. 
kalau dah yakin sangat dengan statement yang diberi tu.. ok la
ni tak, statement pun dah mencurigakan orang... aiyooo..
tolong la komen dengan kadar yang bersahaja dan penuh dengan ketertiban..

then satu lagi tak yah maki hamun.. tu tak bertamadun ok... tak comel youu... 
muke cantik, ensome tapi mulut macam longkang... tak de gunenye dear... 

so kepada yang nak buat video tu.. tolong la.. jangan la buat video yang boleh mengaibkan diri sendiri... kalau nak sangat buat.. buat la style Mat Lutfi tu... haaaa... tu baru gempak..
nampak la jugak kite ni berwawasan... tol x??

and pada yang suka bagi komen tu..jagalah bahasa anda.... 
sesungguhnya apa yang dikeluarkan dari mulut kita tu, melambangkan diri kita...
teringat pulak aku kata-kata ustaz yang ngajar aku time kursus kahwin dulu..
hati kita ni raja kepada tubuh badan kita...
maka, apa yang kita buat and cakap tu, 
adalah atas niat kita...
so die kata sebenarnya takde istilah tak de niat kalau kita buat something..
sebab, bila kita dah buat or dah kata, maksudnya tu memang dah dari hati kita..
(fikir balik bab lafaz talak, kaitkan sendiri.. hehe)
jadi kalau kita nak bagi nasihat or pape..
mestilah dengan lemah lembut.. tapi jangan la pulak lembut style minah-minah separuh lelaki tu..
lemah pulak aku... 
hahahahahahaha...
~~~~~~~~

Cerita Novel Cinta: perkara yang aku tak suke

Asslam

haaa.. kat cini ade peminat novel cintan cintun x???
actually aku ni bukan la minat sangat nak baca novel...
tapi kalau dah boring sangat aku memang akan baca la..
sebab aku lagi suka membaca dari mengadap bende lain..
tengok tv lagi la aku tak suke...
sebabnya aku rase, tv tu interaksinya sehala je..
yela.. die je duk sedap membebel sorang-sorang...
so, kat umah aku ni memang susah sangat la nak tengok tv tu on..
 sebab semua orang dalam umah aku ni,jenis yang berkategori tak suke tengok tv..
mungkin jugak terikot2 cara ayah aku yang memang aku rase time tdo je die tak tengok komputer..
time lain, sah2 la depan komputer die...
so, anak-anak die pun dan macam terikut-ikut cara ayah aku tu...
mak aku pulak memang kaki novel... 
jadi rumah aku ni memang banyak giler koleksi novel die.. 
macam-macam cerita ade...
so, time-time camgini la aku akan ngadap novel-novel mak aku ni..


bila aku baca novel-novel ni... 
ade beberapa perkara yang aku tak suke..
satu pasal watak perempuan yang aku rase macam malas nak memasak..
ok fine!! aku memang jenis yang tak pandai masak k, ye la... mane ade mase nak masak2 ni..
then bila sem break, sah-sah la balik nak rase masakan mak.. 
so tak belajar la masak2 ni kan.. hehehe (bab cipte alasan  memang hebat)
aku pun tak tau ngape aku tak suke watak macam tu
tapi yang pasti,  kalau heroin tu hidangkan meal untuk breakfast and dinner untuk hubby die... 
nampak sweet gitu.. caring kot... nampak la ala-ala wife yang mithali... hahaha tol x??
habis la kalau future husband aku bace blog ni... nahas you!!!...

then satu bende lagi yang aku tak suke, bab penulisan die..
kaku, bosan, berulang, explain yang berlebihan.. arggghhh... rugi melabur dengan novel macam tu..
macam kalau dalam blogging ni.. kalau dah merapu tak tentu pasal macam aku ni..
senang je.. tutup terus.. tak la rase sakit hati sangat.. hahaha
tak habiskan duit pun... ye x?? 

ade jugak sesetengah penulis ni.. 
novel-novel die, aku memang dah boleh agak dah jalan cerita die.. 
sebab??? yela... setiap kali die keluarkan novel... 
cerita yang lebih kurang je... story line die memang same...
ubah watak, ubah situasi cikit.. then jalan... adoiii.. xsyok la... xde keunikan...
i hope more than that... coz i like ur style.. tp tolong la jangan hampakan aku.. 
and ada satu bende lagi yang memang boleh buat aku sawan sekejap..
fakta yang ditulis dalam novel tu SALAH!!! OMG... plezz.. 
jangan buat macam tu dear novelis... 
i yang tengah syok baca.. teteibe oit, what the fish is this... 
do some research before write anything..
cerita-cerita jugak.. tapi dalam penyampaian banyak ilmu yang boleh dikeluarkan
i like novelist yang die buat cerita base on ilmu yang die nak share...
like penyakit, jawatan, life and macam2 la..
kalau dulu aku ade suke satu publiser ni... 
semua novel keluaran die memang syok baca.. best,menarik..
tapi lately, aku nampak cerita yang dikeluarkan takde keunikan... so agak membosankan..
nak khatamkan story tu pun amik masa yang lama..
biasanya kalau peminat tegar novel nie..
die memang akan baca bersungguh-sunggu.. kejap je confirm habis.. 
sanggup tak tidur malam semata-mata nak study pasal novel tu.. hahaha
but, kalau novel tu memang so-so je.. 
memang susah la nak habis... 

ok lah, next post aku nak story pasal novel fav aku.. 
and novel yang aku rase unik and lain dari yang lain...
see u... gud nite!! =)






Sambung Study???

Assalam

Sejak balik rumah petengahan bulan lepas, aku masih menjadi penggangur tegar.. hehehe
sebenarnya waktu aku mula-mula balik rumah, aku masih dalam dilema, 
samaada mahu sambung belajar or terus bekerja...

dengan tawaran UTM yang offer untuk terus sambung study bulan 9 ni, 
buat hatiku terus dilanda dilema..
tapi sesungguhnya aku memang xnak sambung kat UTM dah..
nak tukar selera pulak.. 
banyak sebab ngape aku tak nak sambung kat sane.. 
salah satunya aku dah frust dengan sistem sane.. even facilities sane memang tip top.. 
tapi aku dah kureng feel nak balik sane semula..
so aku cadang nak sambung dekat-dekat ngan rumah je... 
senang nak lari-lari balik umah nanti..
nak curi-curi kerete ayah pun tak susah nanti wakakakaka

nak-nak bila ayah dah suarakan niat die yang nak aku terus belajar..
maka aku pun dah bulatkan keputusan aku untuk terus sambung study je nanti..
cume rezeki sambung kat mane2 tu lom tau lagi la...

memandangkan my BFF "idayu" yang cute tu ade sambung master kat UKM,
so aku tergerak hati untuk ikot jejak die...hehe
biase la, kawan kan selalu jadi pengaruh yang kuat jugak.. 
so, hope kalau aku buat permohonan untuk sambung kat sane dapat la.. hehehe
insyaallah...

sebenarnya perkataan sumbung study ni aku dah malas nak pk..
ingtkan lepas habis blajar nak terus jadi raja sehari je... hahahahah gatal!!!
tapi bile aku termenung panjang and create novel untuk perjalan hidup sendiri..
syok jugak kalau sambung study ni..hehehe
lebih2 lagi dapat kahwin time study... 
omagod... dah macam novel gitu.. sweet kot!!!
hahahaha.....

lagi satu... lecturer aku kat UTM tu jenuh duk pujuk student suruh sambung study..
yela..target negara kan nak mencapai pemegang master and PHD 
yang ramai untuk melangkah tahun 2020 nie..
so aku kene la sokong impian negara kita kan.. ye dop?? hehe

hopefully apa yang aku pilih akan menjadi yang terbaik untuk aku..
amin... 
wish me luck reader... =)

tapi kalau ade job vacancies kat mana-mana..
ingat nak try mintak jugak..
mana tau kot2 ade rezeki kat situ.. ye x??
infom me kalau ade tau2 angin kerje kosong k?? hehehe
tq..
wassalam~~~


Melakar Memory di Masjid Abu Bakar JB

 ASSALAM

hmm after habis exam last month, my classmate and i saja jenjalan create memory bersama..
yela dah last bersama... 
so kiteorg pg la Masjid Abu Bakar JB,
actually kiteorg nak pg Taman Istana yang sebelah masjid ni..
tp skrg tengah dinaiktaraf.. so buat sementara waktu ni ia ditutup.. 

memandangkan waktu tu matahari baru terbit, 
kiteorg breakfast la kat cini, 
di blakang masjid, di depan pmandangan laut and singapura.. 
waaahhh.. memang terbaik la... =)


 nenek ni sibuk btol die... dah macam mak layan anak2.. hahaha
sibuk duk uruskan makanan yang ada... 
and makan paling banyak.... hahahaha


 ok, time ni popcron yang snap picture.. <3 p="">


duk seberang singapo je la ye semua... hehehe
nak wat camne, akhir2 sem mmg poket kering la semuanya... hahaha

last, after breakfast kiteorg pg The ZOn, kawasan bebas cukai kat JB..
biase kawasan ni malam la meriah... tapi meriah dengan Teeeetttttttt..
sebab cini banyak club.. 
for me kalau pg cini nak borong chocolate tu boleh la.. hehe
hehe, ni my best fren.. syok jalan ngan die.. 
bile la dapat klr ngan gadis nie lagi.. hehe.. miss u.. 



Date: 16 jun 2013
Location: JB, Msia




Percutian Ke Beijing: Great Wall

Alhamdulillah... sampai jugak kat sini...
seriously cantik sangat tempat ni...

waktu kiteorg pg, tangga kat sane licin.. 
dah la tinggi and curam
so agak menakutkan la.. 

tapi bila dah sampai atas, rasa puas hati sangat2.. =)

 ok 1st kene pg beli ticket la... 

 








actually banyak lagi tempat yang kiteorg jalan2 kat beijing, 
tapi next time pulak la update...